În dorința de a-și da copiii la un sport, părinții își pun numeroase întrebări, care necesită răspunsurile profesioniștilor. Veaceslav Fetisov, în unul din interviurile acordate, spunea: “Copiii care fac sport de la vârstă preșcolară, la 12 ani au imunitatea formată împotriva drogurilor, alcoolului și tutunului.” Obișnuim să vorbim despre sport doar la nivelul cel mai înalt, acolo unde se învârt cei mai mulți bani și medaliile cel mai mult râvnite, dar cum începe totul? Cum se fac primii pași? Care sunt bucuriile și sacrificiile unei copilării antrena(n)te? Fiindcă echipa de antrenori Gladiators Dunărea Galaţi organizează o nouă selecţie la hochei pe gheaţă, vrem să știm de ce copiii trebuie să aleagă acest sport. De aceea am stat de vorbă cu antrenorul Cristi Munteanu, profesor de hochei pe gheaţă din 1995, în speranța obținerii unor răspunsuri necăutate încă.
Cum are loc selecţia la hochei?
Acum primim copii născuți în 2005-2007, apți pentru educație fizică și sport. La această etapă nu există selecție propriu-zisă, copiii vin pentru a învăța să patineze, să se obișnuiască cu echipamentul și cu rigorile acestui sport. Abia peste câțiva ani se încheagă o echipă, începând cu participarea la compețiile de juniori U10.
Înainte selecția la hochei se făcea la o vârstă mai mare, astăzi începe de la 5 ani. Care sunt avantajele și dezavantajele acestei vârste precoce?
Educația prin joc și implicit prin sport le aduce copiilor acel consum de energie de care au nevoie la această vârstă, ceea ce nu le oferă programul after school, pe care mulți părinți îl consideră util. Copiii au ocazia să-și facă prieteni și colegi noi, să se obișnuiască cu un anumit program și anumite reguli, să-și cultive spiritul de echipă și să crească niște oameni sănătoși. Nu trebuie să ne așteptăm, pe de altă parte, că va fi ușor, în plus, o specializare timpurie poate fi, din mers, reorientată. Să nu uităm că sportul face parte din educație, e un mod de socializare și de fortificare a organismului.
Cui îi aparține hotărârea practicării unui anumit sport în cazul acestor micuți, lor sau părinților?
În faza inițială copiii au nevoie de un spectru multilateral, pentru dezvoltarea cât mai multor competențe și aptitudini. De aceea pe timp de vară sportivii de la Gladiators Dunărea Galați au făcut înot și șah pe lângă antrenamentele specifice. Astfel alegerea acestui sport vine în timp, dar odată ce te-ai îndrăgostit de el, nu prea poți să mai renunți.
Nu este prea obositor pentru copii? Cum e încărcătura emoțională la hochei spre deosebire de alte sporturi?
Presiunea psihică constantă din timpul jocului, dată de adversar, creează caractere puternice, care, mai târziu, constituie atuul sportivului în atingerea marilor performanțe. Așa cum spuneam, copiii prin natura lor trebuie să-și descarce energia într-un mod pozitiv, să trăiasca emoțiile și să-și formeze propria imagine în colectivitate și prin extrapolare în societatea din care fac parte. La copii oboseala vine, oboseala trece. Este important ceea ce rămâne.
De ce părinții ar tebui să vină cu copiii la hochei și să nu se îndrepte spre alte sporturi, cum ar fi fotbalul, de exemplu?
Hocheiul e un sport complex, care te învață să te ridici. Dacă la fotbal sportivul poate simula o accidentare și așteaptă îngrijiri medicale, la hochei nu se joacă teatru și sportivul e obligat, în urma unui contact, să se ridice în picioare și să plece la banca de schimb. Ceea ce cred că este prima lecție de viață. Mai mult, hocheiul te pune în situația să iei decizii sub presiune, în criză de spațiu și timp. În viață se întâmplă același lucru.
În ce constă o școală de hochei? Am putea anticipa teoretic un asemenea proiect pentru România?
Avem tendința de a ne apropia de acest concept. De aceea în urmă cu 2 ani am pus bazele unui proiect intitulat Academia C.M.C., alături de dl Ionel Corciovă și dl Florin Cernat, director la școala nr. 34 din Galați. Cea mai mare parte a Gladiatorilor de aceeași vârstă a fost transferată la școala nr. 34, astfel formându-se o clasă de hochei, pentru ca programul copiilor să coincidă și să poată veni la antrenament toți la aceeași oră. Pentru că petrec împreună aproape opt ore pe zi, însumând cursurile şi antrenamentele, au ajuns să se cunoască foarte bine şi să formeze o echipă sudată, iar rezultatele la învățătură le sunt la fel de bune ca cele din sport.
Un alt proiect pe care l-am inițiat este extinderea hocheiului pe gheață și în orașul Brăila, deoarece și acolo există un patinoar nou construit, dar momentan fără o activitate sportivă. Așa că vom face și acolo selecție la copiii de aceeași vârstă, născuți în 2005 și mai mici.
Mulți sunt de părere că hocheiul este un sport dur. E adevărat? Există factori negativi în acest sport care pot afecta sănătatea sau dezvoltarea firească a organismului, cum sunt la haltere sau la box?
Aceasta este prima impresie pe care o lasă hocheiul, însă nu este nici pe departe așa. În primul rând sportivul este protejat de echipamentul din ce în ce mai performant, care lipsește altor sporturi și accidentările acolo sunt mult mai frecvente. În al doilea rând duritatea extremă a fost înlăturată, iar toleranța pentru contactele fizice nepermise nu există.
Contactul fizic direct cu adversarul presupune vreun pericol?
Îndepărtându-ne gândul de hocheiul nord-american, unde se mai practică încăierările între sportivi, spre deliciul publicului și pentru spectacol, aș putea să vă spun că acest sport se bazează mai mult pe simțul jocului, decât pe cel al luptei. Iar acesta se educă pe parcursul antrenamentelor. Un sportiv bine antrenat nu are voie să se accidenteze. Având această convingere, că hocheiul este un sport care nu prezintă niciun pericol, ci din contra, dezvoltă imunitatea și o creștere frumoasă a organismului, mi-am adus fetița de 7 ani la patinoar. Ea participă alături de ceilalți copii la antrenamente și a debutat în acest sezon la echipele de vârstă U10 și U12.
Deci și fetele pot face hochei?
Absolut. În România fetele pot juca alături de băieți până la vârsta de 16 ani. Acum 5 ani am avut tendința înființării unei grupe de fete, punând pe gheață nu mai puțin de 30 de fete, însă nefiind susținut în acest proiect a trebuit să renunț la el, fiindcă într-un club sportiv nu depinde totul doar de voința antrenorului. Dar viitor există și pentru fete în acest domeniu, dacă nu în România, pentru cele talentate se poate găsi un loc și în afara ei.
Ați avut copii accidentați de-a lungul carierei de antrenor?
Accidentări există, dar mai degrabă pe uscat decât pe gheață. Am avut în generația precedentă de copii un sportiv care și-a fracturat brațul în cantonament, la un antrenament pe uscat, din cauza tenișilor necorespunzători pe care îi purta. Acestea sunt cazuri izolate. Și mergând pe stradă te poți împiedica. Pot spune că în aproape 15 ani de carieră am fost ferit de evenimente neplăcute și sper să fim sănătoși cu toții și în continuare. Le spun părinților și copiilor să pună un mare accent pe alimentație, fiindcă suntem ceea ce mâncăm.
Ce calități trebuie să aibă un viitor hocheist?
Plecând de la faptul că hocheiul e cel mai complex sport de echipă, calitățile motrice și fizice ale sportivilor trebuie să fie înnăscute și apoi dezvoltate în cadrul antrenamentului. Să joci hochei de înaltă performanță presupune o armonizare perfectă între îndemânare, viteză, forță, rezistentă și agilitate în patinaj și în mânuirea crosei și a pucului, calități cărora li se adaugă cele de natură psihică (formarea unei personalități și a unui caracter puternic, pozitiv stabil ).
Există cazuri în care talentul se educă și crește în timp, copii care la început nu ies cu nimic în evidență să devină buni hocheiști mai târziu?
Prima regulă pentru un tânăr hocheist este să aibă încredere în sine. “Eu pot” – aceasta este formula învingătorului. De aceea răspunsul meu la întrebare este da, se poate lucra cu sine. De multe ori forța și energia unui copil sunt imprevizibile. Sportivii cresc de la un an la altul și sar valoric precum floricelele de porumb.
La ce anume sunteți atent în selectarea copiilor?
Consider că hocheiul poate fi denumit și șah-viteză, de aceea un jucător de hochei trebuie să posede mai multe calități fizice, dar și intelectuale. El trebuie să fie agil și flexibil, trebuie să aibă viteză de reacție, să fie puternic și altruist, să gândească contra cronometru.
Care este programul de antrenament la hochei?
Antrenamentele se desfășoară zilnic, în funcție de vârstă și de nivelul de pregătire, durata variind de la 60 de minute pentru preșcolari, la câteva ore pe zi pentru avansații de performanță. Competițiile au loc de obicei la sfârșit de săptămână și în vacanțe. Pe timpul verii am elaborat un program special, care a presupus, pe lângă antrenamentul pe terenul sintetic de fotbal, pus la dispoziția poatinoarului de către dl Ionel Corciovă, și ore de patinaj pe mini-patinoarul de la mall-ul din Brăila, de șah, de înot, de limba engleză și masa de prânz, oferită de restaurantul Corciovă, aflat în incinta patinoarului din Galați.
Există în România șansa de a răzbate în hocheiul profesionist? Cât de departe poate visa un tânăr hocheist?
Cu multă seriozitate și multă muncă se poate orice. Dezamăgiri există, dar mergem spre succes cu cei care își doresc cu adevărat. În acest sezon am participat cu juniorii sub 13 ani în Campionatul Național al Austriei. În urma acestor meciuri, 4 dintre jucătorii noștri au fost remarcați și transferați la echipe austriece, pentru a juca în meciurile finale de la U10 și U13. Aceasta este o realizare deosebită atât pentru sportivi, cât și pentru antrenorii care i-au format.
Un sportiv are nevoie de susținerea familiei pentru a învinge și pentru a putea merge mai departe?
Părinții sunt primii suporteri ai unui copil, fără susținerea lor antrenorul nu-și poate duce misiunea la bun sfârșit. Dacă vă referiți și la partea financiară, firește, există și un efort financiar, pe care însă încerc să-l diminuez cât de mult posibil, fiindcă sunt conștient care sunt posibilitățile în România.
Ce trebuie să știe părinții, ai căror copii aleg să facă hochei de performanță?
Părinții trebuie să fie conștienți de toate sacrificiile pe care le presupune sportul de performanță, să fie pregătiți să cedeze din timpul lor liber, să trăiască împreună cu copiii lor prin hochei și pentru hochei: antrenamente, meciuri, deplasări, cantonamente, reușite și înfrângeri. Să fie convinși că hocheiul este parte a educației și că disciplina, curajul și determinarea sunt pietre de temelie în formarea viitorului.
Sursa: www.hocheigalati.com